Konferenser för frilansare – Finns det?

Frilansare som skapar sitt eget jobb har blivit vanligare och vanligare de senaste åren. Att ha en fast anställning på ett stort och tryggt bolag är inte längre det som de nyutexaminerade letar efter. Istället vill de jobba på sina egna villkor.

I början av sitt företagande kan det vara smart att välja ett kontorshotell i centrala Stockholm, för att slippa betala hyra för en stor lokal som mestadels står tom. Dessutom ger kontorshotell en frihet i var du jobbar och när. Och skulle du behöva ett konferensrum så finns det också.

Unconference – en konferens, fast inte

En unconference kan vara lösningen på en av de vanligaste nackdelarna med frilansandet – ensamheten. Det många saknar är både arbetskamrater att fika med, och någon att bolla idéer med.

En unconference är båda delarna, samtidigt. Och ännu bättre än så – det är lätt att ordna! Bjud in några andra entreprenörer som också vill lära sig mer och nätverka. Boka en konferenslokal och bestäm boende. Varje deltagare får välja ut ett ämne som de vill lära övriga deltagare mer om. På så sätt kommer alla få dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper, samtidigt som de kommer få nya infallsvinklar och kunskaper om andra saker.

Vad ska unconferencen handla om?

Det är det som är en av de vackra sakerna med en unconference – den behöver inte ha ett tema för att vara värdefull. Bara att prata med andra som också håller på med företagande kan vara oerhört givande. Till och med om ni jobbar inom helt olika branscher.

Att höra hur andra löser sina problem kan ge dig nya verktyg för att klara av de svårigheter du stöter på. Ofta har någon annan råkat ut för samma sak som du, och redan löst det. Nya människor ger dig också ett större nätverk, och det är aldrig fel.

En unconference är ett bra tillfälle att bjuda med någon som du inte känner, men som du skulle vilja veta mer om, eller är inspirerad av. Han eller hon kanske blir jätteglad över att få vara med och dela med sig av sin kunskap, och lära sig av dig också.