Sveriges vackraste slott

Har du sett Sveriges vackraste slott? Kungaparets officiella bostad, Drottningholms slott, hittar du på Lovön i Mälaren väster om Stockholm. Detta magnifika slott byggdes redan 1662 och anses vara ett av Sveriges bäst bevarade slott, vilket också inkluderar de förtjusande trädgårdarna kring slottet. Både trädgårdarna och delar av slottet är öppna för allmänheten om man vill åka dit och njuta av den vackra arkitekturen och friden som omger slottet. Det är en utmärkt söndagsutflykt för både barn och vuxna.

Ett av de vackraste slotten i Skåne är Häckeberga slott, som byggdes i fransk renässansstil år 1873. Besök denna vackra pärla på en holme i Häckebergasjön, omgiven av ett skogsområde med samma namn. Detta är inte kungaparets bostad utan en plats där det anordnas bröllopsfester, tjusiga middagar och exklusiva weekends. Det finns även en restaurang där och man kan hyra cyklar med en bra cykelvagn i området för att utforska de vackra omnejderna.

Läckö slott, Stora Sundby slott och Gripsholms slott är också några av Sveriges mest älskade slott. Det var ingen mindre än Gustav Vasa som grundade Gripsholms slott år 1537. Gripsholms slott ligger vid Mälaren, precis utanför Mariefred i Strängnäs kommun. Detta slott ägs av Svenska staten och där kan man beskåda Svenska statens porträttsamling och antika möbler.

Slottet är öppet för allmänheten mellan maj och september. Sedan vill vi också tipsa om Ericsbergs slott, som ligger drygt 10 kilometer utanför Katrineholm. På detta välbevarade barockslott har de spelat in ”Stjärnorna på slottet”, så det kanske du har sett på tv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *