Planera mat till konferensen

Vi har lång erfarenhet av att både delta och anordna konferenser, stora som små. Under åren som gått har vi noterat en del trender, och idag tänkte vi prata om något som definierar konferenser mer än arrangörerna tycks tro: maten!

Som arrangör vill man gärna tro att det viktigaste med konferensen är de stora frågorna som avhandlas och som deltagarna arbetar intensivt med under långa konferenspass. Men nej.

För deltagarna är ämnet och hur arbetet är definierat och upplagt viktigt, men det är inte det de minns i efterhand. Istället är det konferenslokalen och framför allt maten som blir de starkaste minnena för de som kommer dit och deltar.

Fika, tilltugg och snacks

Vi säger det direkt: det bör finnas tillgång till något att tugga på under hela konferensen, inte bara vid de avsatta fikapauserna. Och kaffe. Alltid kaffe! En välfylld fruktkorg är även det en självklarhet.

Däremot är det bra om det finns variation på det som erbjuds. Alltför mycket söta bakverk är inte bra, men inte heller att inte erbjuda något sött alls. En lagom mix är det bästa, och förstås att se till att det finns nyttiga snacks utan socker, för dem som föredrar det.

Vid de gemensamma fikapauser kan det finnas något större att äta. På förmiddagen fungerar exempelvis smörgåsar, smoothies, chiapudding eller matmuffins. Vid eftermiddagens kaffepaus är det bättre med bullar och kakor.

Lunch och middag

Det är lite olika inriktning på lunch och middag på konferenser. Båda är välkomna avbrott, där dagens ämnen kan behandlas lite mer avslappnat. Men vad gäller maten är de väldigt olika.

Lunchen ska vara relativt lätt, men ändå näringsrik. Den ska ge bränsle för att orka med en hel eftermiddag med fokuserat arbete.

Middagen däremot, får gärna vara en arbetad och lång tillställning. Deltagarna behöver tid på sig att smälta dagen och slappna av. Genom att äta tillsammans under en längre tid får de alla den möjligheten. Däremot är det bra att ta med i planeringen att deltagarna antagligen har ätit mer under konferensdagen än de vanligtvis gör. Inte heller middagen behöver alltså bestå av tung mat, utan så länge den är vällagad och genomarbetad fungerar även en lättare meny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *