Långholmen – Fängslande konferensmöjligheter

Om du letar efter en oförglömlig konferensupplevelse ska du definitivt ta dig en titt på Långholmens konferens.

I lokaler som en gång var fängelse finns idag konferenslokaler som rymmer både det lilla och det stora sällskapet. Här hittar du fräscha lokaler med en spännande historia, och rakt utanför dörren har du ett av Stockholms naturskönaste områden trots att vi befinner oss mitt i city.

Önskar du kombinera konferensen med övernattning står Långholmens hotell redo med sina enkelceller. Här sover du bekvämt, med dusch och wc på rummet. Tv och wifi finns också. Självklart finns det även möjlighet till mat, dryck och samkväm. Långholmens Wärdshus står för mat och frukostbuffé.

Långholmen är en ö i Stockholms innerstad, och idag är en den egen stadsdel. Hit når du via endera av två broar – Långholmsbron eller Pålsundsbron beroende på från vilket håll du kommer.

Långholmens historia

Långholmen har troligen fått sitt namn efter sin långsmala form. Första gången ön nämns i bevarade dokument är under 1430-talet, men man har hittat spår av människor så tidigt som på 900-talet.

Den första byggnaden som uppfördes på Långholmen var Långholmstullen som uppfördes under 1620-talet. Mellan 1624 och 1857 tjänade Långholmen som tullstation för fartyg som skulle lägga till i Stockholm.

Långholmen tillhörde kronan fram till 1647, men vid denna tidpunkt donerade drottning Kristina ön till Stockholms stad.

1724 öppnades Långholmens spinnhus sin verksamhet i den palatslika byggnaden Alstavik som uppförts år 1649. Här bedrevs därefter fängelseverksamhet i olika former och diverse fångar hanterades fram till 1975, då de sista fångarna flyttades från ön till andra institutioner.

Naturen

På Långholmen finns idag två badplatser, Långholmsbadet och Långholmens klippbad. Ön stoltserar även med en koloniträdgård med 66 kolonilotter. Historien bakom dessa sträcker sig ända bak till 1834, då ett land för odling anlades av fängelsekommendanten intill Knapersta.

På Långholmsbergets krön finns en populär friluftsteater, med plats för 3500 åskådare. Här har man spelat teater i det fria sedan 1940-talet.

Stockholms stad har under tiden mellan 1880-talet och 1930-talet anlagt ett parkområde på långholmens östra del. När parken var klar innehöll den en yta på över 113 000 m2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *